Turvallisuus on tunne

Suomi on vakaa ja turvallinen maa. Tämä tunne syntyy siitä, kun tietää Suomen olevan turvallisuuden supervalta. Puolustusvoimat, pelastuslaitos, poliisi ja rajavartiolaitos pelaavat hyvin yhteen. Uskon, että tiukan paikan tullen koko yhteiskunta pelaa hyvin yhteen arjen eripuraisuudesta huolimatta.

Luottamustehtävieni kautta olen kuullut paljon varautumisesta. Tosin, kuntapolitiikollekaan ei kerrota ihan kaikkea. Kuitenkin riittävästi siihen, että voin luottaa turvallisuudesta vastaavien toimintakykyyn kaikissa olosuhteissa. Tämä ei tarkoita, etteikö koko ajan tulisi kehittyä ympäristön muuttuessa.

Sille emme mahda mitään, että naapurimme Venäjä on epävakaa, uhka koko maailmalle ja itselleen. Se on ollut sitä aina. Välillä olemme vain harjoittaneet itsepetosta ja kieltäytyneet näkemästä – ja ajattelemasta.

Mitä heikompi Venäjä on, sitä vaarallisempi. Se harha on haihtunut, että Venäjä olisi perinteisessä sodankäynnissä vahva ja Ukraina heikko. Eurooppakin on yhtenäisempi kuin kukaan olisi uskonut. Venäjä tulee häviämään sodan katkerasti ja se on sille ihan oikein.

Venäjä on nyt eristetty. Niin tehdään elävässä elämässäkin heille, jotka ovat itselleen ja ympäristölleen vaaraksi. Jossakin vaiheessa puhe ei vaan riitä. Putinille on annettava realiteettiterapiaa ja siihen tarvitaan raakaa voimaa eikä rauhankyyhkyjä.

Myös venäläisten täytyy hoksata itse jotakin, sillä Putin ei olisi Putin ilman kannatusta, jota hänellä valitettavasti on. Myös Suomessa.

Ukrainan sota tulee eskaloitumaan joskus ja jotenkin. Onko edessämme suuri vai pieni räsäys vai pitkä idän ja lännen välinen jääkausi. Sen tulemme näkemään. Meidän on varauduttava kaikkiin vaihtoehtoihin. Kauppa ja rahti eivät tule kuitenkaan palautumaan vuosikymmeniin entiselleen. Tuuli yksin pyyhkii RRT-terminaalin yli.

Täällä Kymenlaaksossa olemme sijaintimme takia avainasemassa. Meidän tulee olla varautumisen ykkösmaakunta ja osallistua kaikkiin hankkeisiin, jotka vahvistavat turvallisuutta ja kansalaisten luottamusta yhteiskunnan kykyyn vastata kriiseihin. Turvallisuuden tulee olla maakunnan kärkihanke. Tietysti kyse on rahastakin, mutta ei yksinomaan siitä.

Pelastustoimen tehtävät siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023. Kymenlaakson pelastuslaitos säilyttää kuitenkin toimialana erillisen asemansa. Aluevaltuutetut ovat muutoksessa paljon vartioina, sillä olemme luvanneet tarjota paremmat ja yhdenmukaisemmat pelastustoimen palvelut kaikille. Näillä palveluilla on suuri merkitys ilman sotiakin ja kansainvälisiä kriisejä.

Ukko Bamberg (ps)

turvallisuuslautakunnan puheenjohtaja

Kymenlaakson hyvinvointialue

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa