Valtuutetun vinkkelistä

Liisa Sulanen

Lisää potkua päätösten valmisteluun

 

EVA, IVA, LAVA, YVA ja SUVA. Ei munkkilatinaa vaan työkaluja parempien päätösten tekoon. Vaikutusten ennakkoarviointi, ihmisiin, lapsiin, ympäristöön tai sukupuoleen kohdistuvien vaikutusten huolellinen arviointi auttaa valmistelijoita ja päättäjiä tekemään paremmin kuntaa ja kuntalaisia hyödyttäviä päätöksiä.

Edellä mainittujen lisäksi on olemassa useita muitakin yksittäisiä vaikutustyyppejä ja niiden vaikutuksia voidaan arvioida samanaikaisesti.

Esimerkkinä laajemman ennakkoarvioinnin käyttökelpoisuudesta mainittakoon vaikka lapsivaikutusten arviointi (LAVA) silloin kun päätöksenteon kohteena on kouluverkko. Usein tarkastelun kohteena on itse kiinteistö, oppilasmäärät ja koulumatkat kuljetuksineen.

Kuitenkin lapsiin kohdistuu paljon sekä välittömiä että välillisiä vaikutuksia. Välittömiä vaikutuksia terveyteen, ihmissuhteisiin, asumiseen ja liikkumiseen, arjen sujuvuuteen, osallistumiseen ja tasa-arvoon. Välillisinä vaikutukset suuntautuvat perheen talouteen ja palveluihin, yhteisöön ja alueeseen sekä sosiaalisiin suhteisiin.

Laajemmin tehty ennakkoarviointi vastaa tässä tapauksessa vaatimukseen siitä, että kaikissa päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Erityisen tärkeää seuraavalla valtuustokaudella on varmistaa että sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen kunnalla on riittävät voimavarat varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja vapaa-ajan palvelujen järjestämiseen.

Samoin kuin lapsivaikutusten arviointi toimii apuna päätöksenteon näkökulman laajentajana, auttaa ennakkoarviointi monessa muussakin asiassa toteuttamaan tavoitteet.

Perusteellisempi arviointi voi tuntua aikaa vievältä, mutta kannattaa pohtia pohjalaisen sananlaskun sanomaa: ”Ei oo aikaa teherä asioota hyvin, mutt on aikaa teherä ne monehen kertahan”.

 

Liisa Sulanen (ps.) Kouvola

———————————————————————————————————————

Jari Käki

Kohti uutta Yhdysvaltaa ja maailmaa

Arvoisat lukijat, elämme mielenkiintoisia aikoja ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Yhdysvalloissa äänestetään maan uudesta johtajasta ja tulos taitaa olla selvillä juuri silloin kun tämäkin lehti ilmestyy. Clinton tai Trump kaksi yhtä huonoa vaihtoehtoa maailman tulevaisuuden kannalta. Presidenttipeli on ollut likaista alusta asti ja jatkuu varmasti tuloksen selvittyäkin. Voi aikoja, voi tapoja ja voi sitä tavallista kansalaista joka päätöksen tekee. Joku kysyy että mitä se meillä Suomessa vaikuttaa. Valitettavasti vaikuttaa, sillä tälläkin hetkellä Yhdysvallat on maailman johtava maa tässä globaalissa ajassamme ja siellä tehdyt valinnat ja päätökset vaikuttaa meihin kaikkiin haluttiin tai ei. Sellaista se on Amerikan meininki…

 

Kohti uutta Eurooppaa

Brexit, Turkin viisumivapaus ja EU:n tulevaisuus. Ei hyvältä näytä…

 

Kohti uutta Suomea

Kuntavaalit 2017, Maakuntavaalit ja Presidentinvaalit 2018, SOTE ja maakuntauudistus 2019. Kohti tuntemattomia Suomi seikkailuja vaaleista vaaleihin ja uudistuksesta toiseen. Riittääkö kansan paukut moiseen?

 

Kohti uutta kuntavaalia

Meilläkin on kuntavaalit edessä huhtikuussa 2017. Täällä Kouvolan seudullakin on merkkejä vaalipelin aloittamisesta. Uusi poliittinen ryhmä on ilmestynyt poliittiseen kenttään ja ilmoittaa että nykyiset puolueet ovat tuhlanneet energiansa poliittisiin peleihin ja sisäisiin valtataisteluihin, sen sijaan että käyttäisivät sen Kouvolan asioiden hoitoon.

Erityisesti Perussuomalaiset on saanut kunnian olla ”hajota ja hallitse ” ryhmä tämän uuden poliittisen toimijan silmissä ja mielessä. Kieltämättä hajontaa on tapahtunut ja usein on kysytty että mitä siellä teidän ryhmässä oikein on tapahtunut. No mitäpäs meillä. Erilaisia poliittisia äkkilähtöjä, ensimmäinen alkuhässäkässä, toinen painostamalla kolmas ja neljäs kun ei vaan enää jaksanut aina ”oikeassa” olijoita. Viides kun ei halunnut tulla erotetuksi. Kuudes katsoi itse lähtöhetken koittaneen.Lopuksi lähettäjistä tuli itsekin lähtijöitä.Miettikääpä sitä. Sellaista se elämä on, aika velikultia.Maltillinen ryhmä jäi.

 

Kohti uutta päätöksentekoa

Yhteistyö muiden poliittisten ryhmien kanssa on kaikesta tapahtuneesta huolimatta sujunut hyvin. Kiitos siitä asianosaisille. Yhteistyöllä ja toisten ajatuksia huomioimalla voidaan saada jotakin aikaan. Ei haukkumalla ja toisia mollaamalla. Valitettavasti meillä on nykyisin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa mukana henkilöitä jotka suuttuvat jopa omista puheistaan ja näkevät vain oman mielipiteensä oikeana. Narsistiset henkilöt eivät peiliinkään katsoessaan näe itsessään mitään vikaa vain muissa on vikaa. Kuntalainen on vaikean tilanteen edessä valitessaan uusia päättäjiä tulevissa kuntavaaleissa. Kehotan teitä kaikkia lukijoita ottamaan selvää tulevista ehdokkaista ja keskustelemaan heidän kanssaan teitä askarruttavista yhteiskunnallisissa asioista. Keskustelkaa, kysykää ja äänestäkää. Se on tapa jolla voit vaikuttaa.

 

Kohti uutta päättäjää

Kaikissa puolueissa ja poliittisissa ryhmissä on hyviä ehdokkaita. Yhteinen huoli puolueilla ja poliittisilla ryhmillä tulee olemaan ehdokkaat tuleviin kuntavaaleihin sillä valituksi tullessaan ehdokas saa huomata että eihän se niin helppoa se yhteiskunnan asioista päättäminen olekaan kun itse päättäjän paikalla istuu. Yleisönosasto ja kommenttikirjoittelu nimellä ja nimettömänä on helppoa, päätöksenteko ei. Tervetuloa kokeilemaan miltä se yhteiskunnassa vaikuttaminen tuntuu. Mielelläni näkisin uusia vastuunkantajia tulevassa valtuustossa sukupuoleen ja ikään sekä yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Olkoon ovet avoinna uusille tulijoille ja saisihan siellä muutama vanhakin olla. Kuntalaiset päättäköön tulevat kokoonpanot ja siihen tyytykäämme.

 

Kohti uutta johtajaa

Kouvolassa vaihtuu kaupunginjohtaja. Lauri Lamminmäki jättää tehtävän vuodenvaihteessa ja siirtyy uusien haasteiden pariin kuntaliittoon. Edessä on uuden kaupunginjohtajan valinta. Todennäköisesti vanha valtuusto tulee valinnan tekemään. Eli haastetta riittää ylipalveluksen suorittajille. Toivottavasti suoritamme oiken valinnan ja Kouvola saa uuden alun kaupunginjohtajan ja uuden valtuuston myötä. Meillä vanhoilla valtuutetuilla on vastuu kaupunginjohtajan valinnasta ja teillä kuntalaisilla vastuu uudesta valtuustosta. Koitetaan tehdä hyviä valintoja meidän kaikkien parhaaksi ja parempia aikoja odotellen.

 

Kohti tulevia päätöksiä

Kaupunginvaltuusto päättää 14.11 kunnallisesta tuloveroprosentista ja kiinteistöveroprosentista vuodelle 2017. Prosentit pysynevät entisellään. Maanantaina 28.11 päätetään talousarviosta 2017 ja taloussuunnitelmasta 2017-2019. Eli tulevaisuuden isoja asioita on päätöksenteon alla. Kannattaa seurata mitä tuleman pitää. Sote soppakin kiehuu ja lopullinen päätös Kouvolan ja Kymenlaakson kohtalosta on auki. Mitä lautaselle jää lopulta lusikoitavaksi?

 

”Ollos huoleton, poikas valveil on ” Hyvää loppuvuotta ja itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta 2017 odotellen.

 

Elimäkeläinen kaupunginvaltuutettu J.Käki Löytystä

(Artikkeli julkaistu Elimäen sanomissa 9.11.2016)