Ihmisiä ei saa käyttää sisäilmanmittareina!

Helmikuussa (HS 22.2.2017) uutisoitiin Helsingin yliopiston laajasta tutkimuksesta, jossa pystyttiin osoittamaan altistuneiden ja sisäilman myrkyllisyyden eli toksisuuden välinen yhteys. Tulos on loistava uutinen kaikille niille, jotka joutuvat nimimerkkien takaa kirjoittelemaan oireistaan ja siitä, ettei apua saa oikein mistään.

Tärkein viesti lienee se, että tutkimusmenetelmissä on todettu puutteita. Ihmiset oireilevat, mutta tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään syytä. Kun ilmoitus tulee virkamieheltä tai viranomaiselta, voi syy kääntyä oirehtijaa vastaan. On hyvin yleistä, että altistunut kuulee olevansa yhteistyökyvytön, haluton tekemään työtä, hän on asioiden suurentelija tai hän haluaa huomiota.

Tutkimusryhmän vetäjä, mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salosen mielestä on moraalitonta käyttää ihmisiä sisäilman mittareina. Olen tutkijan kanssa täysin samaa mieltä. On moraalitonta jättää altistunut yksin ja epäillä hänen kykyään arvioida oma vointi. On myös moraalitonta syyttää häntä asioista, joihin hän ei ole ollut osallisena lainkaan.

Eristäminen työyhteisöstä ja työkyvyn menettäminen on yksi raskaimmista asioista, mitä altistunut voi kokea. Altistunut kokee taistelevansa tuulimyllyjä vastaan. Hän jää valitettavan usein yksin ja se ei ole oikein.

Anna-Maija Jukkara

PS, Kuusankoski

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa