Kinno, Kouvolan musta aukko

Kinno, Kouvola innovation. Jonka suuria saavutuksia vuosien varrelta ovat Suomen hienoin puutavarakenttä kilometrin lastauslaiturilla ja valaistuksella jonka sähkölaskuun ei edes metsäyhtiöiltä saatavat vuokrat puun varastoinnista varmaankaan riitä. Kimolan kanava, sinänsä kiva pieni lisä kouvolan matkailutarjonnassa, mutta jonka ylläpito ja perustaminen olisi kuulunut väylävirastolle eikä jo silloin rakennusvaiheessa kirstun pohjia raapivalle kaupungille. Ja viimeisimpänä Kohoa Synergiakeskus kävelykatu Manskilla, epätoivoinen keino yrittää tekohengittää autiota keskustaa. Sinne siirtyi toimijoita ympäri kouvolaa, myös kaupungin hallinnoimia toimintoja osittain pakollakin. Eli mitään uutta ei kaupunkiin saatu, lopputuloksena vain tyhjiä tiloja muualle. Kinnon junaseikkailut Aasiaan jotka ylittävät valtakunnan uutiskynnyksenkin vuosia sitten ja joista tehtiin ohjelmakin televisioon tuottivat lähinnä myötähäpeää Kouvolalaisille.

Tässä muutama hieno esimerkki tästä Kouvolan kruununjalokivestä. Kutsun sitä ruununjalokiveksi siksi että se on onnistunut loistavasti verkostoitumaan monelle eri osa-alueelle Kouvolassa, ja siksi on saanut lähes koskemattoman aseman. Vuosi sitten sinne kaadettiin miljoona lisää rahaa, alkuperäistä viranhaltijoiden rahoitusesitystä jopa korotettiin poliitikkojen toimesta. Nyt kun toivottiin että Kinnokin osallistuisi säästötalkoisiin, vesitti Kouvolan suurin puolue sen puolittamalla säästötavoitteet, ja esittämällä ylimielisesti valtuustolle että rahat kyllä löytyvät muualta. Tuolla neljännesmiljoonalla olisi pidetty useampi koulu auki valtuuston aiemman lupauksen mukaisesti jos näiden koulujen ns. Säästöistä olisi poistettu keinotekoinen säästö vuokrasta lautakunnalta tilapalveluille.

Kinno on Kouvolalle ikuinen lupaus, arpalappu johon ladataan joka vuosi lisää rahaa ja toivotaan että se joskus osuisi kohdalleen. Kuinka kauan meillä varaa toivoa että jotain tapahtuisi ja Kinnoon laitetut rahat palautuisivat korkojen kera kaupungille sen veronmaksajien hyödyksi. Kouvolassa väki vähenee, veroja ei suostuta korottamaan niin paljon jotta voisimme pitää yllä sen palvelutason jota kuntalaiset toivovat, emmekä suostu karsimaan kaupungin ulkoisesta statuksesta. Meidän pitää näyttää ulospäin että meillä on teatterit, orkesterit, ja kaikki palvelut lähellä keskustaa. Meillä on varaa maksaa suomen parhaimpia palkkoja viranhaltijoille, varaa pitää ylisuurta valtuustoa, ja tuhota kaikki se mikä pohjoiseen Kymenlaaksoon on viime vuosisadalla rakentunut.

Jatketaan siis toivomista, ei meillä enää muutakaan ole.

Mikko Jaanu, Kaupunginvaltuutettu (PS)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa